25 éves a jászfényszarui nagyharang

Közreadta Pető István, csütörtök, 2011, június 9 - 11:06

Június 8-án ünnepeljük a Szentcsalád nagyharangot

„A hívek nem felejthetik el régi harangjuk hívó hangját!”- ez a II. világháború sajgó sebe. Ezért határoztak így: „Legyen újra nagyharangunk!” – történt mindez 1982. február 1-jén. Az előző harangot a háború éveiben beolvasztották, mint oly sok településen.

Litkei Antal c. (címzetes, PKA) prépost vezetésével indult a szervezői munka, nem sokkal az elhatározás megszületése után és felkeresték a harangöntőt, az őrbottyáni Gombos Lajost. A mester számítása szerint a harang elkészüléséhez másfél millió forint anyagi ráfordításra volt szükség. Időben pedig négy évre. Ekkor a község lakói, mint a szorgos méhek, úgy gyűjtötték kisebb- nagyobb adományaikat, hogy minél előbb elkészülhessen az új harang. Érezhető volt, hogy ez mindenki szívügye, így a már akkor is sok pénznek számító összeg gyorsan összegyűlt. A település álma megvalósulni látszott, de még így is sok munka és várakozás volt hátra, ugyanis a harang elkészülésére még hosszú éveket kellett várni.

Végül 1986. május 31-én Jáger Sándor fuvaros jóvoltából hazakerült új harangunk. A hívek már Fényszaru határában virágcsokrokkal várták érkezését.
Hogyan kerül le a platóról? „Valahogy le is kellene venni!” „Van itt kötél, lánc és csiga, de mindez nem elég.” Itt vagyok én is, Sándor Sándor, darus.- hangzott el egy új ötlet- a megoldás! Segítségével került le a 16 tonnás harang a templom elé. Mivel mindenki magáénak érezte a haragot, érthető, hogy szerették volna minél többen megcsodálni, megérinteni vagy éppen csak gyönyörködni benne. Hogy mindez megvalósulhasson, a hívek 8 napon át éjt nappallá téve, dédelgetve őrizték az új jövevényt.

Elérkezett a beemelés napja. A nagy esemény előtti percekben Kovács Endre püspök megáldotta a harangot, amelyet a Szentcsalád tiszteletére készíttettek. Majd útjára indult, hogy eredeti helyén szólíthasson meg mindannyiunkat. Jelezzen hangja örömet, az eltávozó lélek suhanását vagy csak a percek tovatűnő rohanását. Ehhez a munkához is nagy összefogásra volt szükség. A beemelést végül csörlő segítségével oldotta meg a Sprint Ipari Szolgáltató Szakcsoport jászfényszarui csapata. Az emeléshez ellensúlyra is kellett, ami nem volt más, mint a lelkes férfiak puszta ereje. A folyamat 20 percig tartott, amely eredményként a harang mostani helyére került.

Harangunk 25. éves évfordulóját az egyházközség szentmisével, harangjátékkal és a munkálatokat bemutató fotókból készített kiállítással szeretné emlékezetessé tenni. Június 5-én, vasárnap, reggel 8 órakor ünnepi szentmisét mutatnak be, melyre mindenkit hívnak, hiszen egyszer mindannyiunk örömét- bánatát hirdetni fogja a harang hangja. A fotókiállítás egy héten keresztül látható a templomban.

Pál Katalin Alíz

Kategóriák 

Jászfényszaru
© 2011 Római Katolikus Egyházközség, Jászfényszaru - Minden jog fenntartva