Diakónusszentelés Egerben

Közreadta Kollár Csaba, csütörtök, 2013, október 17 - 16:33

2013. 10. 16. 12:48 - Október 15-én, Avilai Nagy Szent Teréz ünnepén Ternyák Csaba érsek két diakónust szentelt fel az egri bazilikában: az egri Redemptoris Mater Főegyházmegyei Missziós Szemináriumban tanuló Vadászi Lászlót és Varga Pált, akiknek a szentelés felé vezető útja a Neokatekumenális Közösségben kezdődött. Az eseményről Szarvas István atya írt beszámolót. A szentelésre nemcsak az egri szeminárium elöljárói, tanárai, növendékei jöttek el, hanem szép számmal érkeztek testvérek a budapesti, miskolci, pécsi, gyáli, váci neokatekumenális közösségekből is.

Szentbeszédében Ternyák érsek a Missziós Szeminárium védőszentjét, Avilai Nagy Szent Terézt idézte: „a szeretet szeretetet szül. Amikor Isten szeretete mélyen megérintette őt, akkor benne is szeretet ébredt. Titeket is megérintett Krisztus szeretete, és ezáltal szeretetre lobbantatok” – fordult a főpásztor a szentelendőkhöz.

„Érett emberként léptetek új útra. Avilai Nagy Szent Teréz 18 éve volt már szerzetes, amikor élete új fordulatot vett. Krisztus szeretete érintette meg. El kezdte élni az eredeti karmelita lelkiséget, ezáltal megújította a rendet. Legyetek olyan szőlővesszők, amelyek soha nem száradnak el. Életeteket Krisztus sebeibe kell elrejteni. Ő segítségetekre siet gyöngeségetekben” – buzdította az egri érsek a két diakónust.

Vadászi László 54 éves, Budapestről származik, ahol villamosmérnökként és informatikusként dolgozott. Házasságban élt; feleségével együtt kezdték el a Neokatekumenális Utat a Budapest Törökőri Kis Szent Teréz-plébánián. Felesége halála után fedezte fel hivatását a papságra. A londoni Redemptoris Mater Szemináriumban kezdte meg tanulmányait.

Varga Pál 45 éves, szintén Budapestről származik. Erdőmérnöknek tanult Sopronban, majd tanulmányait és tudományos munkáját Kanadában folytatta. A Neokatekumenális Úttal Torontóban találkozott, ott fedezte fel a papságra való hivatását. Tanulmányit a torontói Redemptoris Mater szemináriumban kezdte meg.

Az Egerben működő Redemptoris Mater Szemináriumot Ternyák Csaba érsek nyitotta meg 2012-ben. Az intézményben jelenleg tizenöten készülnek a papságra; a jelöltek Magyarországról, Olaszországból, Spanyolországból, Lengyelországból, Nicaraguából, Brazíliából, Costa Ricából, Bolíviából és a Fülöp-szigetekről származnak. Az intézmény az Egri Főegyházmegye szolgálatára, illetve az új evangelizációban való misszióra készíti fel a szeminaristákat.

Egri Főegyházmegye/Magyar Kurír

 

Kategóriák 

Magyar egyház
© 2011 Római Katolikus Egyházközség, Jászfényszaru - Minden jog fenntartva