Elsőáldozás 2013 - a hittanoktató szemével

Közreadta Kollár Csaba, péntek, 2013, június 28 - 16:40

Mint minden évben, ebben a tanévben is készültünk az elsőáldozásra. Ebben az évben 19 gyermek szeretett volna a szentségi Jézussal találkozni. Az elsőáldozáskor két szentséget vesznek a gyermekek magukhoz: a bűnbocsánat szentségében az irgalmas Jézussal találkoznak, az Oltáriszentségben pedig Jézus testét és vérét veszik magukhoz.

Hosszú évek tanulása előzi meg a szentségek vételét. Van, aki már óvodás kora óta jár Hittanra, van aki csak általános iskolás korában iratkozik be az első órákra. Természetesen 3-4 év szükséges ahhoz, hogy a keresztény élet alapismereteit elsajátítsák. A tudás mellett a helyes lelkület kialakítása is fontos, amire a kisgyermekek alapvetően fogékonyak. Sajnos, az őket körülvevő sok negatív dolog őket is „megfertőzi”, ezért óriási szerepe és feladata van a szülőnek, hogy szelektálja ezeket. Gondolok a nem megfelelő TV műsorokra, játékokra. Rohanó, gyakran szeretetlen világunkban fontos még az egymásra figyelés, törődés és a szeretet megtanulása is, amit a hittanórákon is igyekszünk kialakítani, gyermekeinket ránevelni. A rendszeres szentgyónásnak, mellyel szintén az elsőáldozás előtt találkoznak először a diákok, a későbbi életükben is fontos szerepe kell hogy legyen. Meggyőződésem, hogy egy jó gyónás az ember életében helyre tudja tenni a dolgokat. Biztos vagyok benne, hogy sokkal kevesebb depressziós ember lenne országunkban, ha rendszeresen élnének ezzel a lehetőséggel. Az irgalmas Jézus mindannyiunkkal szeretne találkozni, de előbb nekünk kell őt beengedni életünkbe. Jézus ott áll szívünk, lelkünk kapujánál, és nap mint nap kopogtat. Beengedni viszont egyedül „én” engedhetem. Az első lépést talán nehéz megtenni, de mindannyiunk számára megéri.

Az Oltáriszentségben lakozó, rejtőző Jézussal pedig táplálhatjuk lelkünket, mert ahogy a fizikai testnek, úgy a léleknek is szüksége van táplálékra. Az emberei testet kenyérrel, az emberei lelket az Oltáriszentség vételével táplálhatjuk. Mindezeket egyházunk ingyen és szeretettel kínálja minden ember számára. Éljünk vele, hogy majdan elnyerjük az örök életet!

Sándorné Tóth Éva
 

Kategóriák 

Jászfényszaru
© 2011 Római Katolikus Egyházközség, Jászfényszaru - Minden jog fenntartva