Házasság Hete Rendezvény

Közreadta Kollár Csaba, péntek, 2017, február 3 - 13:14

 Szent Erzsébet Közösségi Ház

2017. február 12-én délután 15-órakor

Mindenkit szeretettel várunk !!!!

 

„Veled kiteljesedve” – Vasárnap kezdődik a házasság hete

Tizedik alkalommal rendezik meg Magyarországon a házasság hetét. Február 12. és 19. között  kerül sorra az országos rendezvénysorozatra .

A hazai keresztény egyházak és civil szervezetek összefogásával tizedszer megrendezett házasság hete sajtótájékoztatóján Radnai Jenő, a Magyar Katolikus Családegyesület alelnöke felolvasta az éppen külföldön tartózkodó Bíró László családreferens püspök üzenetét. A püspök levelében Ferenc pápát idézte, aki az „ideiglenesség társadalmának” birtoklásvágyból, élvezethajhászásból és az extremitások kereséséből eredő örömelvét szembehelyezi azzal az örömmel, amely a találkozásokból, az emberi kapcsolatokból, az állandóságból forrásozik.

A páros önzés helyett a házaspároknak „törekedniük kell egymás kiteljesítésére” – írta a püspök. Isten képmásai ők, férfi és nő együtt. Házasságuk jel, túlmutat önmagán, ugyanakkor, mint a szeretet szövetsége, Isten titkának részese. Bíró László üzenetében hangsúlyozta, hogy a házasságban a kiteljesedés a párbeszéd által valósulhat meg. A Biblia tanítása a házasságról mint közösségről – „ketten egy testté lesznek” – azt is jelenti, hogy a két személy a párbeszéd által megismeri a másik értékeit (a jóság magvait), vágyait, örömeit, gondolatait, fájdalmát, nehézségeit. Ez pedig lehetővé teszi, hogy felismerjék egymást mint Isten ajándékát. Egymás meghallgatása elejét veszi a párbeszéd elsekélyesedésének, amely megfoszt az élménytől: „veled kiteljesedem”.

Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke a házasságot a kötelékben repüléshez hasonlította. Egymásra figyelés és a kockázat vállalása – a szeretet ismérvei, mondta az evangélikus püspök. – De mintha manapság sokan félnének ettől a kockázattól, a jövőtől, az elköteleződéstől. Pedig Isten is elköteleződött mellettünk, s azzal, hogy megteremtett, kockázatot is vállalt. „A házasság veszélyes üzem, szükség van a karbantartására, az ápolására” – szögezte le Gáncs Péter.

A rendezvénysorozat „házaspár arca”, Madarász Isti filmrendező és felesége, Kerekes Monika a sajtótájékoztatón arról beszéltek, hogy nehezen vállalták el a „nagyköveti” szerepet, mert nem tartják magukat „példamutató házasságban élőknek”. „Tanítani nem tudunk, de bátorítani igen”, mondta Madarász Isti, azokra gondolva, akik félnek a házasságban való élettől, amiről úgy vélik, bezárja, gátolja őket.

A tizenöt éve házasságban élő, két gyermeket nevelő Isti és Monika éppen az ellenkezőjét vallják, a házasság hete mottójával szólva: „veled kiteljesedve” élik meg kapcsolatukat.

Kerekes Monika arról beszélt, hogy házas kapcsolatukban vannak bizonyos irányelvek, amelyeket meg is élnek: „Szeretjük egymást, sokat beszélgetünk, merünk veszekedni, de már nem tartjuk a haragot, keressük a megbocsátás lehetőségét – s a nehéz helyzetekben összezárunk: nem menekülünk máshova, hanem egymás felé fordulunk. Nagyon hiszünk a házasságban, jó ebbe belevágni, nagy ajándék.”

A sajtótájékoztatón Komlósi Piroska családterapeuta, a Károli Gáspár Református Egyetem docense arra hívta fel a figyelmet, hogy a házasságkötések számának 2011 óta tapasztalható lassú növekedése azt jelzi, hogy a 35–49 évesek körében él a remény az előző generációnál látott negatív példák, a válások nagy száma ellenére is.

„Házassági népbetegség a párok közti kommunikáció hiánya” – mondta a családterapeuta, aki hangsúlyozta: már a napi tíz perc beszélgetés is eredményesen segíti a házas kapcsolatot, a személyes beszélgetés összetartó erő; megélhetjük, hogy együttérez velünk a társunk.

Egy nagy létszámú mintát alapul vevő amerikai felmérés szerint a boldog házasságokra jellemző, hogy a felek féken tartják indulataikat, nem hangsúlyozzák negatív véleményüket a partnerükről, inkább tisztelik őt, kedvében járnak, képesek bocsánatot kérni tőle – tájékoztatott a családterapeuta.

http://www.magyarkurir.hu/

Kategóriák 

Jászfényszaru
© 2011 Római Katolikus Egyházközség, Jászfényszaru - Minden jog fenntartva