A hit útja

Közreadta Kollár Csaba, szerda, 2013, november 13 - 16:48

Pannonhalma határában az esti szürkületben 1993 őszén egy huszonhárom éves fiatalember motorozott a földutakon, a szőlők között. Hirtelen egy hatalmas erő kivetette a Simson nyergéből. Az első pillanat sokkja után érezte, hogy erősen vérzik. Ahogy később kiderült, valaki fejmagasságban drótot feszített ki a földút felett, ennek hajtott neki. Az acélszál hosszú vágást ejtett az álla alatt a nyakán. Vérben ázva rohant a néhány száz méterre lévő vasútállomáshoz. Érezte, hogy most az életéért kell küzdenie. Kétségbeesetten dörömbölt az állomás épületének ajtaján. Nagy sokára mozdult valaki. Megígérték, hogy hívják a mentőket, de a várakozás perceiben egyedül hagyták, nem ment ki hozzá senki. Féltek tőle. Egyedül ült a váróterem padján, feje fölött csupasz villanykörte lógott, és ekkor így szólt:

„Istenem, nem tudom mi lesz velem, lehet, hogy itt vérzek el, bocsásd meg bűneimet, kezedbe ajánlom a lelkemet..." A pillanat csendes és magányos, mégis katartikus volt. Itt fordult meg a fiatalember sorsa.

Először is életben maradt. A mentő megjött, a kórházban összevarrták a sebét. A vágás egy centiméterrel kerülte el a nyaki ütőerét. Ha azt eléri, percek alatt meghal. „Négy napot voltam kórházban, mélyen megrendülve, s ezalatt átalakult a világszemléletem. A korábbi pörgés után megnyugodtam, mondhatni kijózanodtam, és jó néhány dolog világossá vált bennem" – vallott erről később. Rájött, hogy Isten hasonlóan ragadta meg, mint Szent Pált, aki Damaszkusz előtt leesett a lóról: „Vele is megtörtént egy baleset, és benne egy találkozás, amely által Isten radikálisan más irányba fordította az életét." De milyen útról kellett letérítenie Istennek Zsoltot, a Győrben felcseperedett fiatalembert? Gyermekkorát családja katolikus hite határozta meg. A templom mellett nőtt fel, de aztán jött a kamaszkor, és vele a lázadás ideje. Ki akarta próbálni, mi is van azokon a határokon túl, amelyeket édesapja vallásos nevelése kijelölt számára.....

Kategóriák 

Magyar egyház
© 2011 Római Katolikus Egyházközség, Jászfényszaru - Minden jog fenntartva