Megnyílt az Egri Érseki Palota Kulturális és Turisztikai Látogatóközpont

Közreadta Kollár Csaba, csütörtök, 2016, január 7 - 14:54

Az egri Bazilikában érseki szentmisével kezdődött az ünnepi program. Ezt követően dr. Ternyák Csaba egri érsek a palota udvarán mondott áldást, Isten kegyelmét kérve azokra, akik a nagyszabású terv megvalósításán fáradoztak.

Az átadóünnepségen Habis László, Eger polgármestere köszöntőjében a beruházás értékteremtő jelentőségéről szólt, kiemelte: a város vonzerejét tovább növeli ez a megújult, megszépült épület.

Dr. Virág Zsolt projektmenedzser a tervezés és kivitelezés emlékezetes fejezeteit mutatta be, a kezdetektől egészen az átadást megelőző időszakig.

Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár beszédében úgy fogalmazott: kötelességünk megőrizni azokat az értékeket, melyeket az elmúlt rendszerben tudatosan romboltak. Így ez a megújult palota is sokkal több egy épületnél: a katolikus egyház, a helyi közösség kultúraközvetítő és a lelkeket Isten felé irányító tevékenységének bizonysága.

Dr. Ternyák Csaba egri érsek a palotaudvar nyitott kapuira utalva elmondta: az egyház olykor zártnak tűnő világát ismerheti meg a látogató, megtapasztalhatja: az egyház a kultúra és a művészet legfontosabb mecénása volt hosszú-hosszú időn keresztül. Köszönet illeti a munkákért mindazokat, akik segítették, támogatták mindezt.

A projekt során az Érseki Palota középső szárnyát újították fel. A műemlék épület turisztikai funkciót is kapott, s számos kiegészítő szolgáltatás helyszíne lett. A látogató bepillanthat a püspöki élet mindennapjaiba, a könyvtárba, ruhatárba, dolgozószobába és kincstárba, történeti enteriőrök segítségével. Különlegesség a teljes egészében feltárt madaras szoba, mely főpapi pihenőhelyül szolgált korábban. Az épületben állandó kiállítás mutatja be a magyar szenteket és legendáikat, valamint a "vanitas" (hiábavalóság, hiúság) művészettörténeti ábrázolásait. Az egyházmegye és a magyar egyház történetét bemutató összeállítás mellett az egri főpásztorok arcképcsarnoka is  itt látható. A tapintható tárlat korszerű múzeumpedagógiai eszközként kínál élményt a vendégeknek. Az Érseki Vinotéka a főegyházmegye területén lévő 4 borvidéket mutatja be. A díszkert felújítása is a projekt keretein belül történt. Számos kiegészítő szolgáltatás kapcsolódik az Egri Érseki Palota Kulturális és Turisztikai Látogatóközponthoz: cukrászda-kávézó, ajándékbolt helyi termékekkel, turisztikai információs pont, gyermekmegőrző, internetszoba, exkluzív csoportos túravezetés a palotából a Főegyházmegyei Könyvtárba.

 

A megnyitó

Kategóriák 

Magyar egyház
© 2011 Római Katolikus Egyházközség, Jászfényszaru - Minden jog fenntartva