Péterfillérek gyűjtése

Közreadta Kollár Csaba, szerda, 2015, július 8 - 11:27

A Magyar Katolikus Egyház Szent Péter és Pál apostolok ünnepe után tartja a péterfillérek gyűjtését az ország katolikus templomaiban. A befolyt összeget a Szentatya karitatív céljaira fordítják.
Templomunkban 2015.07.12-én fogjuk tartani a Péterfillérek gyűjtését .

 

XVI. Benedek nyugalmazott pápa így fogalmazott erről a világ minden katolikusát megmozgató hagyományról: „A péterfillér a legjellegzetesebb kifejeződése annak, hogy minden hívő részt vesz Róma püspökének az egyetemes Egyházat pártfogoló jótékony kezdeményezéseiben. E gesztusnak nemcsak gyakorlati értéke van, hanem erős szimbolikus jelentősége is, mint a pápával való közösségnek és a testvéreink szükségleteire való odafigyelésnek a jele, így szolgálatotok nemes egyházi jelleggel bír.”

Ferenc pápa példával jár előttünk az anyagi javak értékének helyes megítéléséről és felhasználásáról. Örömmel társulunk hozzá ezen a vasárnapon, hogy ezáltal is megéljük a közösséget a világegyházzal.

A péterfillérek gyűjtése a VIII. században indult el, amikor az újonnan megtért angolszászok önkéntes hozzájárulást küldtek a Szentatyának. Ekkortól alakult ki a „Denarius Sancti Petri” adományozása, amely a középkorban általánossá vált a kelet- és a nyugat-európai országokban egyaránt. Noha a reformáció idején szünetelt a péterfillérek gyűjtése, a XIX. században újraéledt a szokás, majd 1870 és 1929 között a Vatikán egyetlen bevételi forrásává vált, ekkortól már kizárólag karitatív tevékenységre használták fel a befolyt összeget. Magyarországon 1993-ban indult újra a gyűjtés a korábbi évtizedek állami akadályainak megszűnésével    http://uj.katolikus.hu

Péterfillérek

Kategóriák 

Világegyház
© 2011 Római Katolikus Egyházközség, Jászfényszaru - Minden jog fenntartva