Városunkban jártak a varannói zarándokok

Közreadta Pető István, vasárnap, 2011, november 6 - 17:55

Mint ismeretes városunkban található a varannói kegykép egyik másolata. Ezért Jászfényszaruról és Pusztamonostorról még 2008-ban elzarándokoltunk a felvidéki Varannóba, hogy megtekintsük a pálos templom kegyképét. 2011. október 15-én pedig nagy megtiszteltetés érte Egyházközségünket, hiszen a szlovákiai Varannó (Vranov nad Topľou) városából zarándokok érkeztek Jászfényszarura. A 47 fős csoportot Gregor Wach pálos szerzetes vezette be templomunka a zarándokokat köszöntő harangzúgás közepette. A varannóiak megérkezésük után szentmisét tartottak. Minden bizonnyal ez volt templomunkban az első szlovák nyelvű mise. A liturgiát a varannóiak remek kórusa tette még ünnepélyesebbé.

A szentmisét követően a zarándokok megismerkedtek városunk és templomunk rövid történetével, nevezetességeivel. A csoportkép elkészítése után a varannói testvéreket Egyházközségünk agapéval várta, mely után a pálos szerzetes vezetésével litániát tartottak. A zarándokok látogatásuk emlékére egy koszorút is elhelyeztek.

A litánia után a vendégek megtekintették a Rimóczi kastélyt és a Kiss József Helytörténeti gyűjteményt is. A tájházunk épületét illetve a benne található tárgyakat is nagy örömmel szemlélték meg. A varannóiak zarándokútjukat tovább folytatva Budapest pálos emlékeit és Sátoraljaújhelyen az egykori pálos kolostort keresték fel

Köszönjük szépen minden kedves segítőnek, aki hozzájárult a varannói zarándokok sikeres fogadásához.

 

Farkas Kristóf Vince

Kategóriák 

Jászfényszaru
Kapcsolódó fotóalbum: 
© 2011 Római Katolikus Egyházközség, Jászfényszaru - Minden jog fenntartva