Zarándokúton Egerben

Közreadta Pető István, vasárnap, 2011, május 22 - 11:02

A jászfényszarui Kisebbségi Önkormányzat és az Egyházközség 2011. április 30-ra zarándokutat szervezett az Egyházmegyei Cigánytalálkozóra, amit a Bazilikában rendeztek meg. A találkozóra kb. 40-50 fővel utaztunk, reggel fél nyolckor volt a gyülekező a templom előtt. Innen György atya közös imádságra invitált minket a templomba, majd áldást kért a hosszú útra. Útközben beszélgettünk, Plébános Atya mesélt az egyházmegye történetéről, működéséről, az útba eső nevezetességekről, közben süteménnyel, üdítővel kínáltuk a résztvevőket.

Ahogy odaértünk, ámulva néztük a tömeget, ami összegyűlt erre a különleges eseményre. Regisztrálás után bementünk a bazilikába, ahol a mise előtt énekeket próbáltunk, majd fél 11-kor az ünnepélyes bevonulással elkezdődött a szentmise. A misén Ternyák Csaba egri érsek köszöntötte a résztvevőket, majd a homíliát Székely János az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke, a Püspöki Konferencia cigánypasztorációs referense mondta. Ezt követően vendégül láttak minket, majd 14 óráig sétálgattunk, fényképeszkedtünk az egyház előtt.

Délután 14 órakor újra bevonultunk a templomba, meghallgattunk a tanúságtételeket, melyeken cigány hívők beszéltek arról, mit adott számukra a hit, az egyház. Emellett egyházközségek, egyházi iskolák zenés, táncos előadását is láthattuk. A programot az egyes közösségeknek ajándékozott Boldog Ceferino képek megáldásával, átadásával és az ünnepélyes áldással zárult.

Azt hiszem, mindannyiunk nevében mondhatom, hogy nagyon szép élménnyel gazdagodtunk. Célunk az úttal többek között az is volt, hogy a helyi cigányság egyre több tagja járjon templomba. Reméljük, célunkat elérjük, és Plébános Atya mind több társunkat fedezi majd fel a padokban egy-egy mise alkalmával.

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani városunk plébánosának, György atyának és kedves segítőinek, akik elkísértek bennünket és segítettek, hogy megvalósulhasson a program. Köszöjük még városunk képviselőtestületének, hogy támogatásukkal hozzájárultak az út költségeihez.

Köszönettel, a jászfényszarui Cigány Kisebbségi Önkormányzat nevében: Farkas Lajos

Kategóriák 

Jászfényszaru
Kapcsolódó fotóalbum: 
© 2011 Római Katolikus Egyházközség, Jászfényszaru - Minden jog fenntartva