Az egyházközség történelme

A jászfényszarui római katolikus egyházközség történelmével kapcsolatos írások.

Plébániatemplomunak rövid története

Közreadta Pető István, kedd, 2011, április 19 - 09:05
Jászfényszaru - templom

Jászfényszaru Mindenszentek titulusú plébániatemploma a város legrégebbi és legnagyobb műemlék épülete. Jelenlegi ismereteink szerint a templom 1702-ben épült a középkori gótikus templomok jellegét alapul véve, népies barokk stílusban. 1720 körül 4 szakaszból álló fiókos dongaboltozattal fedték be a templomhajót. Ekkor látták el a sekrestyét két szakaszból álló egyszerű keresztboltozattal is. A templom déli oldalán a korból származó emeletes oratórium látható. Barokk stílusú tornya a XVIII. század közepén épült fel. Díszes fazsindellyel fedett toronysisakja 1768-ban készült el.

Időkapszula 1913-ból

Közreadta Pető István, hétfő, 2013, március 11 - 19:56

Több sajtóorgánum beszámolt arról, hogy templomunk erősen megdőlt keresztjének levéltelekor a kereszt alatti gömbben időkapszulát találtak. A fémhenger 1913-ban került az újáépült toronysisakba, azt követően, hogy 1912. augusztus 3-án a toronyba villám csapott, ami következtében a toronysisak teljesen megsemmisült. Az időkapszula a helyi viszonyokat bemutató dokumentum mellett korabeli fémpénzeket tartalmazott. A rendkívül érdekes iromány segítségével - melyet ezúton adunk közre honlapunkon - bepillanthatunk városunk 20. század eleji életébe.

A Templomkereszt

Közreadta Kollár Csaba, péntek, 2013, január 18 - 15:21
A megújult kereszt Fotó: Pál Katalin Alíz

Január 16-án délelőtt került vissza városunkba templom tornyáról december elején, restaurálás miatt eltávolított kereszt és gömb. Az ismét aranyszínben pompázó elemek bő egy hét alatt nyerték vissza egykori fényességüket. A munkáról Egri Hunor restaurátort kérdeztük, aki elmondta, a javítás megkezdéséhez fémtiszta felületet kellett nyerniük. Ezután okkersárga alapozó réteg került a felületre, melyre kötőanyagot (Mixton) vittek fel. Ebbe ecsettel dolgozták be a Ducaten Doppelgold 23,5 karátos aranyat. A folyamat dupla lakkréteg felvitelével zárult.

Üzenet a múltból

Közreadta Pető István, hétfő, 2012, október 1 - 20:56
Szűz Máriás medál

A Városközpont megújulása során jelentősen átalakul templomunk környezete is. Ennek részeként sor került a templom két oldalán található Szent Család és Szentháromság szobrok restaurálására, illetve utóbbi új helyet is kapott. Az áthelyezés során bukkant elő kis "időkapszulakét" ez a két tárgy a szobor talapzatából, ahol az elmúlt több mint száz évet töltötték.

100 éve történt…

Közreadta Pető István, szerda, 2012, július 25 - 08:35
A jászfényszarui templomtorony az 1900-as évek elején (Közreadta: Kiss József Helytörténeti Gyűjtemény)

A jászfényszarui templomtorony katasztrófája

Jászfényszaru város legrégebbi épülete a Mindenszentek tiszteletére felszentelt római katolikus templom. Az idők folyamán az épület újra és újra átépült, alapterülete növekedett. A templomtorony például 1768-ban készült barokk stílusban. A torony tetejére ekkor épült a díszes, szintén barokk stílusú faszerkezetes és fazsindellyel borított toronysisak.

Régi sírok az Alsótemetőben

Közreadta Pető István, vasárnap, 2011, július 17 - 16:24
Régi sírok az Alsótemetőben - fotó: Pető István

Számos településen törekednek arra, hogy a temetőben a helytörténeti szempontból értékes síremlékeket védetté nyilvánítsák. Közelünkben, Jászalsószentgyörgyön Simon Károly lokálpatrióta kezdeményezésére 2008-ban különálló „sírkertet” hoztak létre, ahová áthelyezték azokat a földbe süllyedt sírkereszteket, amelyek vagy kialakításuk, vagy az elhunyt személy miatt megőrzésre érdemesnek találtak.

A jászfényszarui kegykép

Közreadta Pető István, kedd, 2011, április 19 - 09:34
Jászfényszarui kegykép

Templomunkban található egy különösen értékes kép, mely Szűz Máriát ábrázolja jobbján a kis Jézussal. Ennek a képnek igen érdekes története van. Ez a kép ugyanis a több mint 300 évvel ezelőtt könnyező varannói kegykép másolata. A varannói kegykép viszont szintén egy másolat, méghozzá a lengyelországi Kalwaria Zebrzydowska kegyképéről készült. A kalwariai pedig a szintén lengyel Myślenice városában található festményének másolata.

A Hősök szobra

Közreadta Pető István, kedd, 2011, április 19 - 09:24
Hősök szobra

Mint a legtöbb magyar településen úgy Jászfényszarun is megtalálható az I. világháború áldozatainak tiszteletére állított emlékmű.  A városunkban található szobrot 1924. július 6-án avatták fel nagy ünnepség keretében a Templomkert északi végén. A Hősök szobrát két a korszakban keresett és neves szobrászművész készítette: Pongrácz D. Szigfrid és Vass Viktor.

A Szentháromság oszlop

Közreadta Pető István, kedd, 2011, április 19 - 09:17

A Templomkertben történő barangolásunkat tovább folytatva, most a Szentháromság oszlopot szeretném bemutatni. A XVII. századtól kezdve a legtöbb településen a pusztító pestistől való megszabadulás után felállították a római katolikus egyház egyik legfontosabb tételének a Szentháromságnak a szobrát. A tétel szerint: Egy Isten van, de az csodálatos módon három személy: Atya, Fiú (azaz Jézus Krisztus) és Szentlélek.

A Szentcsalád szobor

Közreadta Pető István, kedd, 2011, április 19 - 09:10
Szentcsalád szobor (fotó:Pető István)

Városunk második legrégebb műemléke a Templomkertben a templom északi oldala mellett látható mészkőből faragott Szentcsalád szobor. A szobor egyedi művészi megjelenése miatt műemléki védettség alatt áll. A műalkotáshoz szorosan kapcsolódnak az 1700-as évek közepe táján Fényszarun jelentős, jómódú családként számon tartott redemptus Szalmások, kik közül többen az akkori község legmagasabb tisztségét a főbírói hivatalt töltötték be. Azonban a család rejtélyes módon még a XVIII. század végén eltűnik a település életéből, valószínűleg kihaltak.

© 2011 Római Katolikus Egyházközség, Jászfényszaru - Minden jog fenntartva