Vasárnap világszerte bezárják az irgalmasság szent kapuit

Közreadta Kollár Csaba, szerda, 2016, november 9 - 12:57

A Pápai Liturgikus Szertartások Hivatala november 7-én, hétfőn tette közzé a részben már ismert tényt, hogy a vatikáni Szent Péter-bazilika kivételével a világ összes templomában november 13-án, vasárnap zárják be az irgalmasság szent kapuit.

A hivatal egyúttal meghatározta a szent kapuk bezárásának időpontját a római bazilikákban. Ennek megfelelően november 13-án, vasárnap a Falakon kívüli Szent Pál-bazilikában délután 5 órakor, a Lateráni Keresztelő Szent János-bazilikában este fél 6-kor, a Santa Maria Maggiore-bazilikában pedig este 6-kor kezdődik a szent kapu bezárásának ünnepi szertartása.

Rómában a négy pápai bazilika szent kapuján kívül a város határában fekvő Isteni Szeretet-kegyhely templomában és a Termini pályaudvar melletti Karitász-központ kápolnájában is nyitottak szent kaput.

A katolikus egyház több mint hétszáz éves hagyományának megfelelően az 1300-as első szentévtől kezdődően csak a római nagy bazilikák szent kapui nyíltak meg az adott rendes vagy rendkívüli szentév során. Ezt a hagyományt bővítette ki Ferenc pápa, amikor tavaly az irgalmasság jubileumának meghirdetésekor kifejezetten kérte, hogy a helyi egyházakban is legyen lehetőség a szent kapukon való átlépésre, mégpedig az egyházmegyék legjelentősebb helyein. Éppen ezért minden egyházmegyében a püspök és az egyházmegyei szenátus jelöltek ki templomokat.

A szentév kezdetén Federico Lombardi szentszéki szóvivő újságírói kérdésre, mely a szent kapuk száma után érdeklődött, a következő választ adta: „Nem tudom, hány szent kapu nyílik a világ különböző egyházmegyéiben. Van, ahol három, másutt hat vagy kilenc nyílik meg, ez valóban egy teljesen új helyzet az egyház életében, hiszen erre eddig nem volt példa. A világon most 2 898 egyházmegye van, és ha mindegyikben átlagban hárommal számolunk, akkor mintegy tízezer szent kaput nyitnak meg.”

Olaszországban sok szent kapu nyílt: Bergamo egyházmegyében például harmincöt; a hatalmas milánói ambroziánus egyházmegyében mindössze hat szent kapu várta a híveket, de Angelo Scola bíboros, érsek további ötvenkilenc úgynevezett penitencia templomot jelölt ki a rendszeres gyóntatásra a jubileumi szentév során; Novarában hat kaput nyitottak; Genovában Angelo Bagnasco bíboros mindössze két templomot jelölt ki, melyekben szent kaput nyitottak.

Jelképes értékű esemény volt a szentév kezdetének vigíliáján, hogy Ferenc pápa a Közép-afrikai Köztársaságban, Bangui székesegyházában nyitotta meg a jubileum első szent kapuját. Manilában Tagle bíboros nyitott meg öt szent kaput, Kambodzsában a XVI. Benedek nevét viselő katolikus centrum templomában lehetett átmenni a szent kapun, a kambodzsai vértanúk emlékét őrző múzeum mellett. A hatalmas Kínában a pekingi székesegyházban léphettek át a kínai katolikusok a szent kapun, de ezen kívül még a Szentkereszt- és a Kínai Miasszonyunk-kegyhelyen is. A Szentföldön Jeruzsálemben a getszemáni kert Szenvedés-bazilikájának szent kapuja fogadta a zarándokokat. Gázában a plébániatemplomban nyílt szent kapu. A főként kurdok lakta észak-iraki Erbílben egy menekülttábor sátorkápolnájának a bejáratát alakították át szent kapuvá.

Ha az egyes jubileumi templomok zarándokait szerényen napi száz fővel számoljuk, akkor ez 350 millió látogatót jelent, amihez ha hozzáadjuk a húszmillió római zarándokot, elmondhatjuk, valóban világméretű esemény az irgalmasság jubileumi szentéve.

Forrás: Vatikáni Rádió és Magyar Kurír

bezárják az irgalmasság szent kapuit

Kategóriák 

Világegyház
© 2011 Római Katolikus Egyházközség, Jászfényszaru - Minden jog fenntartva