100 éve történt…

Közreadta Pető István, szerda, 2012, július 25 - 08:35

A jászfényszarui templomtorony katasztrófája

Jászfényszaru város legrégebbi épülete a Mindenszentek tiszteletére felszentelt római katolikus templom. Az idők folyamán az épület újra és újra átépült, alapterülete növekedett. A templomtorony például 1768-ban készült barokk stílusban. A torony tetejére ekkor épült a díszes, szintén barokk stílusú faszerkezetes és fazsindellyel borított toronysisak.

A toronysisak egészen 100 évvel ezelőttig 1912-ig változatlan formában fennmaradt. A forró nyarakon azonban régen is hatalmas, menydörgéssel együtt járó viharok voltak, ami többször súlyos károkat okozott.

1912. augusztus 3. Jászfényszaru életében egy szomorú esemény dátuma. Ezen a szombati napon reggel 7 órakor kétszer egymásután villám csapott a torony faszerkezetű sisakjába. A váratlan katasztrófa következményeként a toronysisak szerkezete teljesen leégett, a torony felső része pedig jelentősen rongálódott. A korabeli beszámolók szerint a tűzoltással nem is próbálkoztak, hiszen ekkor csak egy lajtoskocsija volt a községnek, ami nem tette lehetővé a mentést. A toronyban lévő négy ősi harang ekkor használhatatlanná vált a villámcsapás miatt, illetve azért mert a segíteni akaró lakosság vízzel próbálta lehűteni a felforrósodott harangokat. A bajt még fokozta, hogy a torony keresztje a gömbbel együtt a templom tetőzetére esett, ami az égő gerendák következtében megrongálódott. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a templom biztosítva volt. Így az Adriai biztosító 12000 koronát megtérített a kárból. (De az összeg a későbbi építkezéshez így sem volt elegendő, hiszen az 1913-as költségvetés már 20627 korona 86 fillérről szólt.)

A torony ügye még 1912 augusztusában a község képviselőtestülete elé került és elhatározták a torony újjáépítését. Hamarosan kijavították a templom beszakadt tetőzetét és ideiglenesen lefedték a megrongálódott tornyot. A tönkrement harangokat leszedették a toronyból és új harangok öntését határozták el. A templom ménkű sújtotta tornyát pedig szakértővel vizsgáltatták meg. Ez év novemberére már Ring Gyula hatvani építész tervei is készen voltak, de azokat 1913 februárjában módosítottak. Az építkezések nyomán 1913-ra a templomtorony magasabb és díszesebb lett, a toronysisak pedig új formával és új anyagból, rézlemezből készült el. Az új toronysisak és a torony formája jelentősen megváltozott, ami nagyjából máig fennmaradt, de az építkezés már egy másik cikk témája lesz.

Farkas Kristóf Vince

A kép címe: A jászfényszarui templomtorony az 1900-as évek elején, a villámcsapás előtt. (vágott) A képeslap a Kiss József Helytörténeti Gyűjtemény tulajdona. Retusálta: Kubala Zsolt

A jászfényszarui templomtorony az 1900-as évek elején (Közreadta: Kiss József Helytörténeti Gyűjtemény)

Kategóriák 

Helytörténet
© 2011 Római Katolikus Egyházközség, Jászfényszaru - Minden jog fenntartva