Lehet a sírig szeretni, avagy randevú egy életen át

Közreadta Kollár Csaba, csütörtök, 2019, február 7 - 16:28

Tizenkettedik alkalommal rendezik meg hazánkban a házasság hete rendezvénysorozatot február 10. és 17. között, melynek sajtótájékoztatóját Budapesten, a Benczúr Házban tartották február 7-én.

Az esemény moderátora Novotny Zoltán sportriporter, a Protestáns Újságírók Szövetségének elnöke volt. Felszólalt Herjeczki Kornél, a Házasság Hete mozgalom országos koordinátora, a Harmat Kiadó igazgatója, Pethesné Dávid Beáta egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézetének igazgatója, Székely János szombathelyi megyéspüspök, illetve Kondor Péter evangélikus püspök és a rendezvény idei „arcai”, nagykövetei, Gorove László mentőorvos és felesége, Kriszta, tanár.

A házasság hete kezdeményezés Angliából indult – ma már több mint húsz országban van jelen a mozgalom. A keresztény egyházak civil szervezetekkel karöltve rendezik meg minden évben az egyhetes programsorozatot, melynek időpontja ebben az esztendőben február 10–17. A mozgalom célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság, a család értékeire, valamint segítséget nyújtson a házasságra készülőknek és a párkapcsolati problémákkal küzdőknek. 2013 óta a központi események fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége. Ebben az esztendőben a nyitó istentisztelet február 10-én a noszvaji református templomban, a záró szentmisét pedig február 17-én a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban tartják.

Herjeczki Kornél a sajtótájékoztatón kiemelte, a kormány családokat pozitívan érintő intézkedései mellett minden bizonnyal a házasság hetének üzenete is hatott a társadalomra az évek alatt, hiszen 2010 és 2016 között másfélszeresére nőtt a házasságkötések száma. Mint mondta, az ember vágyik az elfogadó, szeretetteljes közösségre, ezt kaphatja meg szülő és gyermek egyaránt a boldog családi élet során. Hozzátette, mindez bizonyítottan még az emberek egészségére is kihat.

Pethesné Dávid Beáta az elmúlt évtizedek társadalmi változásaira, azok következményeire figyelmeztetett. Mint mondta, az 1900-as évek elején sokkal kevesebb gyermek érte el úgy a 18. életévét, hogy mindkét szülője élt még. Manapság egyáltalán nem ritka, hogy ezt a kort elérve valakinek még mind a négy nagyszülője is él. Ebből az is következik, hogy a házasságok is sokkal tovább tartanak, mint korábban. Erre készülni kell, a kapcsolatokat ápolni, gondozni kell.

Székely János szombathelyi megyéspüspök szülei példáját említette a sajtótájékoztatón. Mint mondta, gyermekkorának egyik legmeghatározóbb élménye volt, hogy édesanyja és édesapja szerették egymást, ami rá is kisugárzott, boldog fiatalságot kapott tőlük. Hozzátette: ez lehet a szülők legnagyobb ajándéka a gyermekeiknek. Szülei példája alapján a püspök megjegyezte: lehet egy életen át szeretni a házastársat, családban élni jó, Isten erre teremtette az embert.

Kondor Péter evangélikus püspök hangsúlyozta, bár nem kedvez a világ az elköteleződés vállalásához, mégis tudjuk, hogy Isten ajándéka a házasság, abban meg akar minket áldani. A házasság hete alkalmas arra is, hogy figyelmeztessen mindenkit: a házasságot mernünk kell megmenteni.

Gorove László és Kriszta a sajtótájékoztatón mosolyogva mondta, hogy az előbb elhangzott bemutatásuk régebbi információkra épült, hiszen öt gyermeküktől nem hét, hanem immár tizenkét unokájuk van. A házaspár a Családok Jézusban közösség vezetőjeként évtizedek óta jegyespárokat készít fel a házasságra. A hozzájuk járó párok esetében a házasságoknak csupán alig öt százaléka bomlott fel, szemben az országos, ötven százalékot is meghaladó átlaggal. Maguk élik, másoknak javasolják, hogy hetente egy estére, havonta egy napra, és ha lehetőség van, akkor évente egy pár napra gyerekek nélkül szervezzenek a házaspárok maguknak „randevút”, mert a tartós kapcsolat egyik legfontosabb kulcsa, hogy a két fél figyeljen egymásra. A közös program lehet egy séta kettesben az utcán, de elmesélték, velük az is előfordult, hogy egy kórház kertjében, egy padon beszélgettek. Krisztának ugyanis egyik gyereküket várva be kellett mennie a szülészetre, de már hónapokkal korábban eltervezték, hogy aznap találkoznak, így lesétált a kertbe, hogy randevúzzon férjével.

A házaspárral készült beszélgetést a Magyar Kurír honlapján hamarosan, illetve az Új Ember hetilap február 10-i számában olvashatják.

Fotó: Lambert Attila

Bókay László/Magyar Kurír

Magyar Kurír

Helyi szervezésként a jászfényszarui római katolikus egyházközség szeretettel hív mindenkit 2019. február 16-án /szombaton/ 15 órára

a Szent Erzsébet Közösségi Házba a Házasság hete alkalmából szervezett programjára .

A rendezvényen alkotásaival , előadásával ,tanúságtételével vendégünk lesz Simon András grafikusművész .

 

 

 

 

Házasság hete 2019

Kategóriák 

Magyar egyház
© 2011 Római Katolikus Egyházközség, Jászfényszaru - Minden jog fenntartva