Plébániatemplomunak rövid története

Közreadta Pető István, kedd, 2011, április 19 - 09:05

Jászfényszaru Mindenszentek titulusú plébániatemploma a város legrégebbi és legnagyobb műemlék épülete. Jelenlegi ismereteink szerint a templom 1702-ben épült a középkori gótikus templomok jellegét alapul véve, népies barokk stílusban. 1720 körül 4 szakaszból álló fiókos dongaboltozattal fedték be a templomhajót. Ekkor látták el a sekrestyét két szakaszból álló egyszerű keresztboltozattal is. A templom déli oldalán a korból származó emeletes oratórium látható. Barokk stílusú tornya a XVIII. század közepén épült fel. Díszes fazsindellyel fedett toronysisakja 1768-ban készült el. A templom északi oldalához 1759-ben oldalhajó épült, hiszen a nagyarányú népességszaporulat miatt szükségessé vált a templom bővítése. Ezért a régi templomhajó északi falát átvágva boltíves átjárókat építettek meg. A mellékhajót 4 szakaszból álló csehsüvegboltozattal fedték be, alá kriptákat építettek. Berendezése a XVIII. században készült barokk és copf stílusban. Kiemelkedő a Nepomuki Szent János oltár, a szószék - ami az abasári szószék mesterének a munkája - és az orgona. A templomban 5 oltár található.

1906 és 1907 között a templomot Hebrony Kálmán plébános irányításával alaposan felújítottak. Ekkor készült a neobarokk stílusú, ma még nem látható értékes belső díszítőfestés is.

1912. augusztus 3-án a toronysisakba kétszer csapott bele a villám, ezért a faszerkezetű sisak leégett, a harangok pedig tönkrementek. Az új torony 1913-ra készült el. Új, részben aranyozott sisakja immár vörösrézből készült. Az északi saroktámpillér tetején kezében kettős apostoli keresztet tartva Szent István, míg a déli saroktámpilléren Szent László kőből faragott szobra áll.

Templomunk legutóbb 1999-ben nyert teljes körű külső és belső felújítást.

Dr. Farkas Kristóf Vince
Jászfényszaru, 2018.

Kategóriák 

Helytörténet
© 2011 Római Katolikus Egyházközség, Jászfényszaru - Minden jog fenntartva