Egerszalóki Ifjúsági Találkozó és Lelkigyakorlat

Közreadta Pető István, szombat, 2011, május 28 - 20:12

Az Egerhez három kilométerre lévő Egerszalókon 1982-ben rendeztek először ifjúsági találkozót, a helyi plébániához tartozó szabadtéri területen. Az évente jelentkező program azóta csak egyszer maradt el, 2000-ben, árvíz miatt. A kezdetben, titokban megrendezett találkozóra, eleinte néhány tíz, illetve egy-két száz fiatal látogatott el, egyházmegyénk különböző részeiről. Ma a rendezvény már országos méretű, sőt régóta, a határainkon túlról is szép számmal érkeznek fiatalok.

A július második szerdáján kezdő, és egészen vasárnapig tartó program (2011-ben július 13-17. között), a maga, átlagosan 1500-2000 résztvevőjével, joggal nevezhető Magyarország  (jelenleg) legnagyobb katolikus ifjúsági találkozójának. Az Ifjúsági Iroda, és vele együtt az egri és Eger környéki fiatalok 2001-ben kapcsolódtak be az esemény szervezésébe, az akkor már nagy tapasztalattal rendelkező budapesti és miskolci önkéntes-szervezőcsapat mellé.

A Dr. Kerényi Lajos atya nevével fémjelzett lelkigyakorlat minden évben egy meghatározott téma körül épül fel, amellyel kapcsolatban Kerényi atya és számos, az egyházi és a civil életből meghívott előadó tart tanulságos és felejthetetlen előadásokat. A kommunikáció fontosságát figyelembe véve, kiemelt hangsúlyt kapnak az úgynevezett "kiscsoportos beszélgetések" is, amelyek segítségével a résztvevő fiatalok, élményeiket és gondolataikat egymással megosztva, hatékonyabban tudják feldolgozni az előadásokon hallottakat. Az Ifjúsági Iroda felismerte annak igényét, hogy képzett és felkészült csoportvezetők kell hogy irányítsák ezeket a beszélgetéséket. Éppen ezért minden találkozó előtt csoportvezető-képzőt indít, amelyre egész évben várja a jelentkezőket.

A festői környezetben elterülő Egerszalók, kiváló lehetőséget nyújt az elmélkedésre, az elcsendesedésre, messze a városok zajától. Az érkező fiatalok az öt nap alatt, az általuk hozott sátrakban laknak, amelyek egy egész sátorvárossá növik ki magukat, egyedi hangulatot teremtve ez által az eseménynek. A modern keresztény könnyűzenével, és fiatalos lendülettel átszőtt, mégis léleképítő találkozó, a maga sajátos vonásaival visszavonzza azokat, akik egyszer már ellátogattak oda.

Szalók 2011

Kategóriák 

Magyar egyház
© 2011 Római Katolikus Egyházközség, Jászfényszaru - Minden jog fenntartva